Kis méretű szfinxet találtak Egyiptom déli tartományában

Forrás: Barcex / Wikipedia -
régészet régész Egyiptom szfinx
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különleges szfinx szobrocskát a dél-egyiptomi Minja tartományban, Tuna al-Dzsabal nekropoliszban találták.

Az egyiptomi régészeti minisztérium szerint a kis méretű mészkőszobor mindössze 35 centiméter magas és 55 centiméter hosszú. A figura "gyönyörű és tiszta arcvonásai", a szobor részleteinek aprólékos kidolgozása az ókori egyiptomi szobrász nagy tehetségéről tanúskodik. - írja a ragazze.

A szfinx olyan mesebeli lény az egyiptomi mitológiában, amelyet gyakran emberfejjel és oroszlántesttel ábrázolnak. A gízai nagy szfinx 72,5 méter hosszú és 20 méter magas.

A gízai nagy szfinx a Föld egyik legnagyobb és egyben az egyik legrégebbi szobra. Becslések szerint az i. e. 26. században készült. Forrás: Barcex / Wikipedia

A miniatűr szfinx mellett Bész oltalmazó istenség kék fajanszból készült amulettfiguráit és feliratos cseréptöredékeket, úgynevezett osztrakonokat is talált az ókori minjai temetőben a Szajed Abdel-Malek vezette egyiptomi régészcsoport.

A régészek folytatják az ásatásokat, hogy kiderítsék, miként kerülhetett a "miniatűr" szfinx a szokatlan helyre.

- közölte a minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.