Európai Bíróság: a légitársaság felelős a repülőn a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért

Forrás: Shutterstock -
Európai Bíróság repülő égési sérülés baleset kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A légitársaság felelős a repülőn a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért.

A légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy egy utas kártérítést követel a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól azon égési sérülések miatt, amelyeket akkor szenvedett el, amikor az apjának repülés közben felszolgált kávé kiömlött.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A légitársaság véleménye szerint nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel. Az ügyben eljáró osztrák bíróság a "baleset" egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól.

Ítéletében az Európai Bíróság mindenekelőtt azt mondta: a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e – írja az MTI az uniós bíróság döntése alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.