Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában misét mutat be, karácsony délben ünnepi üzenetet mond, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Több tízezer hívőt és turistát várnak a Vatikánba a karácsony napjaiban.

A hagyományos éjféli mise az utóbbi években korábban, fél tízkor kezdődik a Szent Péter-bazilikában az egyházfő idős kora miatt, és azért, hogy a hívők távozáskor még használni tudják a tömegközlekedést.

A szertartás a bazilika főbejáratánál kezdődik, ahonnan Ferenc pápa a főoltárig vonul. Ott felcsendül latinul a Kalenda-ének. Ezután az egyházfő leveszi azt a kendőt, amely az oltárnál a Gyermek Jézus szobrát fedi. A szobornál népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágot Olaszország, Japán, Venezuela, Kenya, Uganda, Fülöp-szigetek és Irak képviseletében. Az országok az egyházfő idei és tervezett útjait jelképezik. A misén arabul, franciául, kínaiul, portugálul és szuahéliül is imádkoznak.

Ferenc pápaForrás: MTI/Veres Nándor

Ferenc pápával bíborosok és püspökök koncelebrálnak. A papsággal együtt mintegy ötezren férnek be a bazilikába, hívők és a karácsonyi ünnepeket Rómában töltő turisták, többségükben külföldiek. Aki nem váltott előre ingyenes jegyet, az a Szent Péter téren kivetítőkön vagy rádión, televízión, interneten keresztül követheti a szertartást.
A mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájának betlehemében a jászolba fekteti be a Gyermek Jézus szobrát.

December 25-én délben a pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el olasz nyelvű karácsonyi üzenetét, majd latinul Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. Karácsonyi beszédének témája szokás szerint a béke lesz, az egyházfő felsorolja a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit.

A Vatikánba több tízezer hívőt és turistát várnak, látogatókkal van tele az olasz főváros is. Fokozott biztonsági készültség van a Colosseumnál, a Forum Romanumon, de a firenzei Uffizi-képtárnál, a nápolyi tengerparti sétányon, a milánói dómnál is, valamint az összes nagyobb olaszországi templomnál, ahol több tízmillió olasz vesz majd részt az éjféli misén.