Három nő ellen indult vizsgálat a krefeldi állatkerti tűz miatt, melyben több mint 30 állat pusztult el

Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach -
halál állat vizsgálat tűz állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három nő ellen indult vizsgálat az újévkor Krefeld állatkertjében pusztító tűzvész miatt, az önként jelentkező nők kínai kívánságlámpásokat eregettek szilveszterkor, s vélhetőleg attól lobbant lángra a majomház.

A tűzben a krefeldi állatkert majomháza teljes egészében leégett,

több mint harminc állat pusztult el, köztük csimpánzok, orángutánok és két idősebb gorilla is.


A tűzeset előtt röviddel a helyiek repülő lámpásokat láttak a környéken, az állatkert parkolójában pedig három ilyen, a tűzveszély miatt Németországban is tiltott eszközre bukkantak rendőrök - közölték egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szilveszter éjszakáján leégett majomház üszkös maradványai a németországi Krefeld állatkertjében Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A sajtótájékoztató után

három nő, egy hatvanéves anya és felnőtt lányai önként jelentkeztek a rendőrségen.

Vallomásuk nyomán vizsgálat indult ellenük gondatlan tűzokozásért. A bűncselekmény miatt akár öt év szabadságvesztéssel sújthatják az elkövetőket.
A helyi bűnügyi rendőrség vezetője, Gerd Hoppmann elmondta, hogy

a nők öt lámpást rendeltek interneten, és azt állították, nem tudták, hogy Németországban illegális a használatuk.

A termékek csomagolásán sem hívta fel semmi a figyelmet, hogy tilos lenne használni őket Németországban.

Hoppmann hozzáfűzte, hogy a nők "teljesen normális emberek" benyomását keltették benne, akik "okosnak és készségesnek tűntek", és szerinte bátor dolog volt tőlük, hogy jelentkeztek, és megkímélték a hatóságokat egy bonyolult nyomozástól. Mint megjegyezte, a nők félnek tőle, hogy megtorlás éri őket.

A kínai eredetű kívánságlámpások forgalmazása és használata Németország legtöbb tartományában 2009 óta tilos.

A nyílt lánggal működő kis hőlégballonok útja a felemelkedés után teljességgel ellenőrizhetetlen, és repülés közben bármikor gyúlékony anyagba - így épületek tetőszerkezetébe - ütközhetnek és tüzet okozhatnak - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.