Új kicsiny kísérője van a Földnek - Egy kicsi hold kering a Föld körül

Forrás: NASA -
keringés Föld kísérő Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kicsiny hold kering a Földet körül, a gépkocsi méretű égitest azonban nem sokáig fogja kísérni bolygónkat amerikai kutatók szerint.

A mintegy 1,9-3,5 méter átmérőjű égitestet Kacper Wierzchos és Teddy Pruyne, az arizonai Catalina Sky Survey kutatói figyeltétk meg február 15-én éjszaka a Tuscon közelében lévő Lemmon-hegy obszervatóriumának távcsövével.
Az azóta tartó megfigyelésekkel a tudósok kiszámolták a pályáját és február 25-én a Kisbolygó Központ bejelentette a 2020 CD3 jelű objektum felfeldezését, és megerősítette, hogy az ideiglenesen kering a Föld körül.

Föld Forrás: NASA


A 2020 CD3 tulajdonképpen az aszteroidák osztályának egy kicsiny tagja, amelynek pályája keresztezi a Föld pályáját.

A csillagászok szerint felfedezése "nagy dolog", mivel ez csupán a második aszteroida, amelyről közismert, hogy a Föld körül kering.

A szintén a Catalina Sky Survey által felfedezett 2006 RH120 jelű volt az első, amely 2006 szeptembere és 2007 júniusa keringett a Föld körül.
Pályája alapján a csillagászok úgy vélik, hogy három éve állt Föld körüli pályára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.