Akár húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek hazánkban

Forrás: Shutterstock -
járvány gyógyszer hidroxiklorokvin-szulfát koronavírus vírus kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot.

Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány.

A Világgazdaság információ szerint a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

Akár húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek hazánkban Forrás: Shutterstock

A rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség nagyjából 20 millió darab 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ennek tudatában tiltotta meg a kormány a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét, annak ellenére, hogy Magyarország a világon az egyik legnagyobb importőre ennek az alapanyagnak.

Az eddigi információk alapján úgy tudni, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben, és a vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.