Szerződést bontanak és orvosetikai eljárást indítanak azellen a doktornő ellen, aki a napokban telefonon egy betegének azt mondta, Magyarországon nincs koronavírus.

Pár napja hívta fel az orvosi ügyeletet egy beteg, aki koronavírus-fertőzésre utaló jeleket vett észre magán. A hívását fogadó doktornő azonban megtagadta, hogy kimenjen a beteghez, de nem az újonnan bevezetett protokoll alapján, hanem mert állította, itthon nincs koronavírus.

Az eset Komádiban történt, az orvost kirúgták és orvosetikai eljárást is kezdeményeztek ellene.

Az üggyel kapcsolatban a haon.hu megkereste Tóth Ferenc polgármestert:

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka történt eset vasárnap délelőtt jutott az önkormányzat tudomására, és a doktornőtől azonnal más vette át az orvosi ügyeletet. A doktornővel a szerződést felbontjuk. Az esetről tudomást szerzett az orvosi kamara, ott elindították a vizsgálatot.  

Kirúgták a koronavírus-tagadó háziorvostForrás: Shutterstock

A protokoll alapján ahhoz, akinél koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn, nem érintkezhet se más betegekkel, se a háziorvossal - épp ezért nem mehet be a rendelőbe se. Ilyen esetben mentőt kell hívni hozzá, akik koronavírus-tesztet végeznek, ami alapján eldöntik, hogy hol és miként történik a beteg kezelése. Abban tehát, hogy a doktornő megtagadta a beteghez való kiszállást, nem lehet belekötni.

Olyat azonban nem lehet mondani, hogy nincs koronavírus Magyarországon, főleg a mostanihoz hasonló éles helyzetben nem! Emiatt bontunk szerződést a doktornővel – jelentette ki Tóth Ferenc, aki azt is elárulta, hogy az ominózus betegnél egy egyszerű megfázásról volt szó.