étrend-kiegészítő termékvisszahívás Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leállították a forgalmazását annak az étrend-kiegészítő kapszulának, amelyben egészségkárosító összetevőt találtak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) két különböző weboldalon internetes próbavásárlást végzett a "Boom Boom Extra" megnevezésű, férfiaknak készült étrend-kiegészítő kapszulából. A laboratóriumi vizsgálat azonban nem várt eredményt mutatott.

Avanafil gyógyszer-hatóanyagot találtak a Kínából származó termékekben. Az étrend-kiegészítő terápiás mennyiségben tartalmaz Avanafilt, így ezek a kapszulák komoly egészségkárosodási kockázatot jelentenek. A veszély elhárítása érdekében a Nébih minőségmegőrzési időre tekintet nélkül termékvisszahívást és forgalomból kivonást rendelt el - olvasható a Nébih weboldalán.

Mit érdemes tudni az Avanafilról?

A hatóság által megmintázott termékekben a laboratóriumi vizsgálat Avanafil gyógyszerhatóanyagot mutatott ki, amely az erectilis dysfunctio (vagyis a potenciazavar) terápiában alkalmazott vegyület. Az étrend-kiegészítők az Európai Unióban érvényes és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek.

Gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

étrend-kiegészítő kapszula, Forrás: portal.nebih.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.