A járványgörbe egyre laposodik, és a fertőzések jellemzően intézményekhez kötődnek. De vajon mi lesz a fővárosban és Pest megyében érvényben lévő kijárási korlátozásokkal? Erről is szó volt az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Mint tudjuk, május 4. hétfővel vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések léptek. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithattak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithattak, a szabadtéri strandok és állatkertek pedig látogathatóak. Bár a távolságtartás, és a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen is kötelező, hétvégén rengetegen kihasználták a korlátozások feloldását, és vidékre utaztak, hogy közel 8 hét bezártság után végre élvezzék a jó időt.

Mivel Budapesten és Pest megyében van a legtöbb aktív fertőzött, a korlátozás itt érvényben maradt, azonban a fővárosi önkormányzat péntektől feloldotta a Margitsziget és a Hajógyári-sziget hétvégi járványügyi zárlatát.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondták, hogy a kormány szerdán tárgyal a budapesti és Pest megyei kijárási korlátozások enyhítésének lehetőségéről, ami bizakodásra ad okot.

Fotó: Csudai Sándor - Origo