Jó hír: sokkal kevesebb drog fogyott a járvány idején

Forrás: Shutterstock -
drog karantén Franciaország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaországban közel 30-40 százalékkal esett vissza a drogfogyasztás a koronavírusnak köszönhetően. Viszont új praktikák jelentek meg a terjesztésében.

A koronavírus jótékony hatásai közé sorolhatjuk, hogy a drogkereskedelem visszaesett az utóbbi hónapokban a karanténnak köszönhetően Franciaországban. Ám a kábítószer-kereskedők leleményessége határtalan, új módszerekkel terjesztik az árut, például a közösségi oldalakon, a WhatsAppon vagy a SnapChaten – mondta a francia belügyminiszter, Christophe Castaner a Kábítószer-ellenes Hivatal (Ofast) sajtótájékoztatóján. Ráadásul a drogok mellé sok esetben maszkot és kézfertőtlenítőt is adnak, hogy megtartsák a vevőket.

Franciaországban visszaesett a drogfogyasztás a karantén alatt. Forrás: Shutterstock

Franciaországban egyébként is óriási probléma a kábítószer-fogyasztás, vannak városrészek, melyeket gyakorlatilag a drogbandák uralnak. A kábítószer-kereskedelem évente 168 000 emberi életet követel – írja a Ripost.
Egy a Le Figaro lapnak nyilatkozó rendőr szerint a hatóság tehetetlen, mivel az utcán elfogott drogterjesztők nagy része kiskorú, így el kell őket engedni. Ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy az eddigi korzikai kereskedőket felváltották az észak-afrikai magreb bandák.
A franciák még februárban létrehoztak egy új Kábítószer-ellenes Hivatalt, mely más módszerekkel veszi fel a harcot a problémával szemben. Az akcióterv 55 intézkedést tartalmaz a kommunikációtól kezdve a hírszerzésen át egészen a cselekvésig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.