Komoly döntést kellett hoznia a NASA-nak: elhalasztották a Hubble-űrtávcső utódjának világűrbe juttatását

Forrás: AFP/- -
NASA Hubble űrtávcső
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint fél évvel elhalasztották a Hubble-űrtávcső utódjának világűrbe juttatását. A James Webb űrteleszkóp 2021. október 31-én indulhat útnak a NASA tájékoztatása szerint.

A korábbi tervekben 2021 márciusi indítás szerepelt, de a csütörtöki közlemény szerint a pandémia és technikai követelmények miatt hét hónappal eltolják a startot.
Az új generációs James Webb munkába állására már egy évtizede égető szüksége lett volna az űrkutatásnak. Két éve különböző hardverproblémák és emberi hiba miatt kellett elhalasztani felbocsátását.

A NASA egyik vezetője, Steve Jurczyk hangsúlyozta, hogy miközben a küldetés sikere kulcsfontosságú, a legnagyobb hangsúly mégis az emberek biztonságán van.
A NASA azt is leszögezte, hogy a kongresszus által jóváhagyott 8,8 milliárd dolláros keretet nem fogják túllépni az új halasztás miatt.

In this still image taken from NASA TV, NASA astronauts Bob Behnken (rear) and Doug Hurley are strapped in the SpaceX Crew Dragon capsule at Kennedy Space Center in Florida for their launch to the International Space Station on May 30, 2020. (Photo by - / NASA TV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA TV" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Forrás: AFP/-

A héthónapos késlekedés csaknem felét, három hónapot a koronavírus-járvánnyal indokolták, a pandémia ugyanis lelassította a teleszkóp munkálatait a dél-kaliforniai Northrop Grumman űrtechnológiai vállalatnál. További négy hónap a felbocsátás biztonságos megszervezésére kell. A technikusok az űrtávcső teniszpálya méretű napvitorláját is újból ki akarják nyitni, és aztán újracsomagolni.

A NASA jövő nyáron szállítja a Webbet a kilövés európai helyszínére, Francia Guyanára. A távcsövet egy Ariana rakéta juttatja az űrbe.

Idén 30 éve, hogy Föld körüli pályára állították minden idők legismertebb és legnépszerűbb űrcsillagászati eszközét, a Hubble-t. Az űrtávcső forradalmi változást hozott az űrkutatásban, a közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. Már eddig is milliós nagyságrendű felvételt készített, egyebek mellett vizsgálta a Naprendszer kisbolygóit, a planetáris köd finomszerkezetét, az üstökösöket, a csillagok halálát.

Amikor a James Webb eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat is tanulmányozhatja.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble-űrteleszkópé.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.