A hétvégi esőzések pusztító károkat okoztak, több település is víz alá került.

A hatalmas esőszések több gátat is átszakítottak, Somogy és Zala megyében falvakat önttt el a víz. Körülbelül 3000 embert kellett evakuálni Zalában. 

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

A Blikknek Zalamerenye és Galambok polgármestere azt mesélte, hogy egy emberként fogtak össze a lakosok, hogy megállítsák az özönvizet. Jelentős károkat szenvedtek a házak, a kertek, elöntötte a víz a takarmányok nagy részét, valamint több háziállat is elpusztult

A víztározónk kezdetben ellátta a funkcióját, de egy idő után nem bírta a terhelést. Megtelt, a víz pedig elöntötte a falut. A katasztrófavédelemmel együttműködve 40 családi házból több mint 80 embert menekítettünk ki. Kaptunk homokzsákokat, ezekkel próbálták megvédeni a háziállatokat, ingatlanokat a falu lakói. Sajnos több ingatlan is víz alá került – mondta a lapnak Herodek Miklós József, Zalamerenye polgármestere. A településen a gát betonszerkezete is megsérült.

A halastó és a víztározó annyira megtelt, hogy a víz elmosta a gátat. Egy ideig úgy tűnt, szerencsénk lesz, végül azonban négy utcát öntött el a víz. Összesen 200 embert kellett elhelyeznünk ideiglenesen, ők ebédet és vacsorát is kaptak. Három család kivételével szerencsére már visszaköltözhettek otthonaikba – ismertette a helyzetet Szabó Tamás, Galambok polgármestere.