Így vélekednek a magyarok a koronavírusról: ezt látják a legnagyobb problémának

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
gazdaság koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyarok hetven százaléka szerint a koronavírus-járvány elsődlegesen a gazdaságot, a munkahelyeket veszélyezteti, míg 27 százalékuk úgy gondolja, hogy elsősorban az emberi egészségre nézve veszélyes - írta keddi számában a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a Századvég témában készült elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint a koronavírus terjedésének gazdasági hatásai közül a magyarok hatvan százaléka a munkahelyek elvesztését véli a legaggasztóbbnak, míg 14, illetve 10 százalékuk az élelmiszerárak emelkedését és a jövedelmek csökkenését ítéli a nagyobb problémának.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanakkor kevesebb mint két százalék azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy a járvány következtében nem tudják majd kifizetni rezsiköltségeiket, valamint törleszteni hiteleiket - áll a Magyar Nemzet cikkében.

A Századvég által megkérdezettek elsöprő többsége, 96 százalék egyetért azzal, hogy a szükséges biztonsági előírások betartásával a gazdaságnak működnie kell, és hagyni kell dolgozni az embereket, de hasonló a kép az iskolai oktatás és az óvodai nevelés őszi újraindításáról is. A válaszadók 79 százaléka egyetért az iskolák és óvodák újranyitásával, és mindössze a 15 százalékuk ellenzi ezt a lépést.

Az elemzés megállapítja, hogy társadalmi konszenzus alakult ki a koronavírus-járvány elleni védekezést célzó őszi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. A kórházakban és idősotthonokban elrendelt látogatási tilalmat, valamint az influenza elleni ingyenes oltás bevezetését a magyarok 92-92 százaléka támogatja.

A zárt terekben történő kötelező maszkviseléssel és ennek szigorú ellenőrzésével a megkérdezettek 89 százaléka, a testhőmérséklet iskolai kötelező ellenőrzésével pedig a válaszadók 85 százaléka egyetért.
Mint a Magyar Nemzetben olvasható, a felmérés szerint a magyar lakosság továbbra is reálisan ítéli meg a járványhelyzet súlyát: a válaszadók több mint kétharmada, vagyis 68 százaléka hamisnak gondolja azt az állítást, miszerint a "koronavírus jelentősége el van túlozva". Ezzel szemben 29 százalék úgy vélekedik, hogy ez egy "médiavírus, amely nem jelent valódi veszélyt az emberek egészségére". A magyarok a védőoltásban látják a korábban megszokott élethez való visszatérés garanciáját - írta a Magyar Hírlap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.