A lányok és fiatal nők többsége szenved el zaklatást a világhálón globálisan - derül ki egy hétfőn megjelentetett nemzetközi tanulmányból.

A Plan International nevű brit székhelyű civil szervezet szerint az általa megkérdezett mintegy 14 ezer lány és fiatal nő 58 százalékának vannak személyes tapasztalatai a zaklatásról a közösségi médiában.
Az eredményeket illetően megfigyelhetőek regionális különbségek, a legtöbben - a válaszadók 63 százaléka - Európában számoltak be online zaklatásról, őket követi Latin-Amerika 60 százalékkal, majd 58 százalékkal az ázsiai és csendes-óceániai térség, 54 százalékkal Afrika, s végül 52 százalékkal Észak-Amerika.

Az online erőszakról valaha készített legnagyobb kutatásnak számító tanulmány szerint a legtöbb zaklatás a Facebookon történik, majd az Instagram és a WhatsApp következik."A lányokat túl gyakran zaklatják, bántalmazzák, és elűzik őket az online térből" - mondta a jelentés ismertetésekor Anne-Birgitte Albrectsen, a Plan International vezérigazgatója. Albrectsen rámutatott arra, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a gyerekek több időt töltenek otthon, és a világhálón. Közel 700 millió lány marad ki jelenleg az iskolából.

A Plan International vezérigazgatójának elmondása szerint a nemek közötti egyenlőségért kampányoló nők esnek különösen áldozatául ezeknek támadásoknak. A szervezet felszólította a technológiai vállalatokat és kormányokat, hogy lépjenek fel keményebben a világhálón történő zaklatásokkal szemben.

Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens