Ausztrál kutatók szerint a koronavírus 28 napig fertőzőképes maradhat különböző felületeken, mint például bankjegyeken, telefonok kijelzőjén vagy akár rozsdamentes acélon.

A koronavírus elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése vagy beszéde útján terjedhet, de úgy tűnik, hogy az eddigi feltételezésekhez képest sokkal tovább képes megmaradni különböző felüleleten - írja a BBC News.

Az új koronavírus elektronmikroszkópos képe. A felvételen kék színnel látható egy sejt felületénForrás: AFP/Handout

"Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus „rendkívül erőteljes", 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között" - olvasható a Virology Journal című tudomány folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig képes fennmaradni, mivel minél magasabb a hőmérséklet annál nagyobb valószínűséggel veszíti el a fertőzőképességét, például 40 Celsius-fokon akár 24 órán belül is eltűnhet a fertőzés.

„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, és jobban megvédjük az embereket" – mondta Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója.

A kutatás azon eredménye, hogy hűvösebb körülmények között rozsdamentes acélokon is megmarad a fertőzés megmagyarázza, hogy a húsüzemekben vagy a hideg tárolóépületekben miért nőtt meg a megbetegedések és a pozitív tesztek száma. 

Az ausztrál kutatók azt is megállapították, hogy a vírus életben tud maradni friss és fagyasztott élelmiszereken is.