Változtatásra került sor a karantén szabályokat illetően. A Társaság a Szabadságjogokért írt egy összefoglalót azzal kapcsolatban, hogy mire kell pontosan odafigyelniük a karanténba került személyeknek.

Korábban az volt a rend, hogy aki külföldről jött haza Magyarországra, azt a járványügyi hatóság egy közigazgatási határozattal helyezte karantén alá, most azonban ez megváltozik és az új rendelet alapján, az országba való belépéssel mindenkire vonatkozik a karantén, a rendőrség pusztán tájékoztatást ad ennek tényéről.

A továbbiakban kötelező lesz a karanténapp használata mindazoknak, akiknek erre alkalmas készülékük van. Az applikáció segítségével a rendőrség folyamatos tájékoztatást kap a helyadatokról és abban az esetben, ha értesítést kap az adott személy, 15 percen belül  szelfit kell készítenie magáról és azt továbbküldeni a hatóságoknak az alkalmazáson keresztül. A személyazonosságot a telefonra rögzített arcfelismerő program ellenőrzi. 

A különféle kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun vagy cégkapun keresztül kell benyújtani. Ha valaki az előbbiek közül egyiket sem tudja igénybe venni a rendőrség honlapján lévő űrlapokat használhatja.

Arra, aki megszegi a karanténszabályokat 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. A bírságot akár egy nap több alkalommal is ki lehet szabni, de egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírság szabható ki.