Egyes országokban a koronavírus új genetikai mutációja terjed, amely lehet, hogy még erőteljesebben fertőző, és még több halálos megbetegedést okoz, mint az eredeti változat.

A koronavírussal kapcsolatban egy új kódot kell megtanulniuk a szakembereknek, ez pedig a 20A.EU1 - derül ki a Financial Times cikkéből.

A kód jelöli a vírusnak azt a genetikai mutációját, amit spanyol mezőgazdasági munkásoknál találtak. A koronavírus mutációja nyár óta terjed Európában, és számos országban ez okozza a megbetegedések többségét. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új változat mennyire veszélyes, és azt sem, a COVID-19-re végzett szűrési eljárások felismerik-e ezt a mutációt.

A kutatók szerint a 20A.EU1 oly mértékben eltér az eredeti a Sars-Cov-2 vírustól, amilyenhez hasonló változást még nem tapasztaltak. Az eredeti vírus egy korábban felfedett változata, amelyet D614G névre kereszteltek, fertőzőbbnek bizonyult az alapvírusnál.

Az Egyesült Királyságban már a fertőzések több mint 80, Spanyolországban nagyjából 80, Írországban 60, Svájcban és Franciaországban 40-40 százalékát okozza a 20A.EU1.

Forrás: Shutterstock