Súlyos hatással van a gyerekekre a koronavírus-járvány

Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek -
gyerekek koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány és annak társadalmi-gazdasági következményei, súlyos és akár hosszú távú hatást gyakorolnak a gyermekek tanulására, jólétére, fejlődésére és védelmére, továbbá súlyosbítják a fennálló egyenlőtlenségeket - mutatott rá az Európai Bizottság a pénteki nemzetközi gyermeknap alkalmából közzétette nyilatkozatában.

Közleményükben a brüsszeli testület biztosai felhívták a figyelmet: az iskolabezárások világszerte több mint 1,5 milliárd diákot érintenek, közülük több mint 460 millió gyermek nem tudja igénybe venni a távoktatást, ami lemaradásukhoz és hosszú távon lemorzsolódásukhoz vezet. Több gyermeknek az oktatás jelenti alapvető szükségleteik kielégítését is: vízhez, élelemhez való hozzáférést és a biztonságos környezetet. Hozzátették: a járvány következtében fokozódott a gyermekek online szexuális zaklatása is. Leszögezték, hogy az EU továbbra is harcol a gyermekek kizsákmányolása ellen és a többéves költségvetésből fogja támogatni védelmüket, továbbá a testület jövő évben gyermekjogi startégiát kíván elfogadni.

Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa közleményében arra szólította fel a strasbourgi testület 47 tagállamának kormányait, hogy a járvány alatt tulajdonítsanak elsődleges fontosságot a gyermekek érdekeinek. Felkérte a nemzeti döntéshozókat, fokozzák együttműködésüket a nemzetközi testületekkel, a gyermek ombudsmanokkal és az ifjúsági szervezetekkel, és magukat a gyermekeket is vonják be az őket érintő folyamtokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.