Koronavírus: Három lépcsőben oldja fel a karantént a kormány Franciaországban

Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon -
feloldás korlátozás karantén Franciaország MTI koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

"Az enyhítések három fokozatban a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt, és végül 2021 januártól" - mondta a kormányszóvivő.

Megerősítette, hogy a járványhelyzet javulása miatt a kereskedelem egy héten belül újraindulhat a karácsonyra való tekintettel, miután a december az egyik legfontosabb időszak az árbevétel szempontjából.

Három lépcsős lesz a karantén fokozatos feloldása Franciaországban Forrás: Hans Lucas via AFP/Mathieu Menard / Hans Lucas/Mathieu Menard

A vendéglátóhelyek, amelyeket a vírus terjedése szempontjából a legveszélyeztetettebb helynek tartanak a hatóságok, még nem nyithatnak ki, és a kijárási korlátozások is egyelőre érvényben maradnak.

A vonatok december 14-től azonban már teljes kapacitással közlekednek, és a jegyek is lefoglalhatók, amiből arra lehet következtetni, hogy ekkortól szűnhet meg a lakhelyelhagyási tilalom.
Emmanuel Macron francia államfő kedd esti televíziós beszédben ismerteti, hogy mely korlátozást mikor lehet megszüntetni.

Az elnök elsősorban a bizonytalanságot szeretné felszámolni, és kiszámíthatóságot akar teremteni a következő hetekre. "Nincs rosszabb a bizonytalanságnál és annál az érzésnél, hogy soha nem lesz vége a kedélytelenségnek" - mondta a lapnak a köztársasági elnök.

"Koherenciára, egyértelműségre, irányra van szükség. Hogy mindannyian tudjuk, hova tartunk és hogyan jutunk el oda. Ez nehéz, mert a pandémia lényege, hogy kiszámíthatatlan, és az egész világot érinti. De a bizalom a kulcs, amely önmagában a siker kulcsa" - fogalmazott Emmanuel Macron a vasárnapi lapnak adott interjúban.

A járvány második hulláma a hét elején tetőzött Franciaországban 33 ezer kórházi ápolttal és 4900 súlyos beteggel az intenzív osztályokon, azóta csökkenek a számok.

A vírus reprodukciós rátája már kevesebb mint 1, azaz nem minden fertőzött adja tovább a fertőzést, de a járványmutatók még azon a szinten vannak, mint az éjszakai kijárási tilalom kihirdetésekor.

A korlátozások teljes feloldása pedig csak akkor lesz lehetséges a kormány szerint, ha a napi esetszám 5 ezer alá csökken.

Kilenc nagyvárosban október 17-én lépett életbe éjszakai kijárási korlátozás 20 millió ember számára, amit egy héttel később a franciák kétharmadára kiterjesztettek, majd október 30-tól az egész ország karantén alá került.

Szombaton 17 881 új estet tártak fel a hatóságok, ami 5 ezerrel kevesebb, mint pénteken, és töredéke a két héttel ezelőtti több mint 60 ezres rekordnak. Az elhunytak száma 276-tal 48 518-ra emelkedett az előző napi 348 után. Kórházban 31 365-en vannak jelenleg, közülük 4500-an súlyos állapotban.

A kormányszóvivő azt is jelezte, hogy Franciaország három vakcinagyártóval írt alá szerződést, három másikkal is nagyon "előrehaladottak" a tárgyalások, és másokkal is egyeztet, mégpedig "szerződésenként átlagosan 30 millió oltóanyagról". Az oltás kötelezővé tétele megosztja a francia politikusokat, a szóvivő szerint erről a kérdésről később születhet döntés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.