Jézus születését jelző betlehemi csillag lesz látható az égen, 2000 éve nem volt erre példa

karácsony csillagok Magyar Csillagászati Egyesület Jézus születése együttállás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különleges együttállásnak lehetünk szemtanúi karácsony közeledtével, december 21-én ugyanis olyan jelenség figyelhető majd meg az égen, amire 2000 éve nem volt példa.

Aki figyelmesen pásztázta az eget az elmúlt hónapokban az láthatta, hogy a két legnagyobb bolgyó, a Jupiter és a Szaturnusz napról-napra egyre jobban közelednek egymáshoz. Ez egy nagyon kivételes alkalom, mivel a két bolygó együttállására meglehetően hosszú időt kell várni, legutóbb 2000 évvel ezelőtt került erre sor.

A Naprendszer négy nagy gázbolygója (alulról fölfelé) a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, és a Neptunusz Forrás: NASA/JPL

"Ilyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton.

Legutóbb 2000 tavaszán „körözte le" a Jupiter a Szaturnuszt. Akkor a média leginkább attól volt hangos, hogy – mivel több más bolygó is egy irányban látszott – az összeadódó gravitációs erők nagy kalamajkát okoznak, és ehhez talán a bűvös 2000-es szám is további alapos indokot szolgáltathatott... A 2000 tavaszán bekövetkezett együttállással valóban volt probléma, leginkább az, hogy nem sokat láthattunk belőle, hiszen a bolygók Naptól mért szögtávolsága nagyon kicsi volt. Idén ennél lényegesen jobb lesz a helyzet, mivel a szép jelenség a Naptól mintegy 30 foknyira látszik majd" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán.

A nem mindennapi együttállásnak bibiliai jelentősége is van.

"A Szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy „csillag" adta hírül, amelyet betlehemi csillagnak is nevezünk.

Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a titokzatos betlehemi csillag."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.