Vírusölő maszkot fejlesztett ki egy francia vállalkozás

COVID-19 koronavírus vírusölő arcmaszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus ellen is hatékony vírusölő egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy francia cég, amely néhány hónapon belül piacra kerülhet - írja az MTI a France2 köztévére hivatkozva.

Az FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk legjelentősebb francia gyártója, az elsősorban a hadsereg és a nukleáris ágazat védőfelszereléseit gyártó Paul Boyé Technologies a nozokomiális fertőzések és a vegyi fegyverek elleni küzdelem innovációjának köszönheti a találmányt.

A délnyugati-franciaországi Toulouse közelében, Labarthe-sur-Leze településen található üzemben egy évvel ezelőtt már hónapok óta állt a termelés, miután a francia állam 2020 márciusa előtt nem újította meg a hazai maszkkészletet. A vállalat ekkor döntött úgy, hogy mintegy száz kutató közreműködésével egy vírusölő maszk kifejlesztésébe fog.

A Biox nevet viselő maszk teljesen úgy néz ki, mint egy FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk. A különbség annyi, hogy nem egyszerűen megakadályozza a vírustartalmú cseppek átjutását, hanem egy olyan biocid anyagot is tartalmaz, amely négy órán belül minden vírust és baktériumot megsemmisít.
"A maszk fertőtlenít. Egy olyan maszk helyett, amely továbbadhatja a vírust, amikor megérintjük, ez tiszta marad. Megsemmisíti a saját vírusát" - mondta Jacques Boyé, a vállalat igazgatója.
A maszk rétegei között található biocide termék összetétele szigorúan titkos. Azt viszont tudni lehet, hogy a fejlesztés jóval a koronavírus-járvány előtt, már öt évvel ezelőtt megkezdődött.
"Eredetileg olyan terméket terveztünk, amellyel a kórházi nozokomiális fertőzések ellen lehet küzdeni. Aztán továbbfolytattuk a kutatásokat katonai területen is, a biológiai fenyegetések elleni védelemhez. Kiderült, hogy a baktériumokat és vírusokat is meg tudjuk ölni. Teszteltük a koronavírust is, és nagyon jók az eredmények" - hangsúlyozta a cégvezető.

A vírusölő maszk féléven belül kerülhet forgalomba. Már csak azt kell ellenőrizni, hogy tényleg veszélytelen-e.
"Bizonyosak akarunk abban lenni, hogy nem okoz allergiát vagy kiütéseket" - mondta Jacques Boyé, aki szerint a Biox valamivel drágább lesz, mint a hagyományos maszkok, de hosszabb ideig is lehet majd használni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.