Rusvai Miklós víruskutató vakcina kutatás mutáció koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vakcinakutatások már a vírusmutációkra koncentrálnak, és egy új mutáció elleni vakcinafejlesztés akár 2-3 hónap alatt is megtörténhet - mondta Rusvai Miklós víruskutató pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A koronavírus genetikai anyaga 30 ezer kódból áll, és sok mutációnál csak egy információ változik. A legtöbb változás nem befolyásolja a vírus terjedőképességét, megbetegítőképességét és a vírusfehérjét.

- közölte Rusvai Miklós.

A mutációk elleni vakcinafejlesztésekre akár 2-3 hónap is elég lehet Forrás: Shutterstock

Azt mondta, a szakemberek a főbb mutációk közül a dél-afrikait tartják a legveszélyesebbnek, mivel annál változott a vírus tüskefehérjéje is. Ezzel a mutációval szemben az eddig kidolgozott vakcinák hatékonysága 94-ről 84 százalékra csökkent - fűzte hozzá.

Hangsúlyozva: a mutációkat leginkább azzal lehet gátolni, ha az átoltottság révén világszerte kialakul a "nyájimmunitás".

Ez valószínűleg nem az idei év eredménye lesz, mivel ehhez az egész világon meg kellene fékezni a járványt - jegyezte meg.

A víruskutató elmondta: minél kevesebb embert betegít meg a vírus, és minél kisebb mértékben szaporodik a fertőzöttekben a vírus, annál kisebb a további mutációk megjelenésének veszélye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.