101 korában hunyt el a beatnemzedék meghatározó alakja

Forrás: Shutterstock -
halál költő Lawrence Ferlinghetti gyász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tüdőbetegségben hunyt el hétfő este Lawrence Ferlinghetti beatköltő, aki a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt alapítója is. A 101 éves költőnek kulcsszerepe volt az amerikai irodalom demokratizálásában.

Ferlinghetti 1919-ben született New Yorkban, de a nyugati parton lett befolyásos alakítója az amerikai beatirodalomnak. Ő alapította meg a San Franciscó-i City Lights könyvesboltot, ahol az ötvenes évek beatgenerációjának írói, köztük Kerouac, Ginsberg és William S. Burroughs, gyakran időztek - írja a CNN.

A San Franciscó-i City Lights könyvesbolt mellett egy kiadót is létrehozott, mely a háború utáni amerikai irodalom meghatározó könyveit adta ki.

Századik születésnapját, 2019. március 24-ét San Franciscóban hivatalosan Lawrence Ferlinghetti-nappá nyilvánították. A City Lights nagy ünnepséget rendezett, bár az ünnepelt, aki akkor már gyengén látott és akinek a közlekedés is nehezére esett, sajnos nem volt jelen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.