Tüdőbetegségben hunyt el hétfő este Lawrence Ferlinghetti beatköltő, aki a San Franciscó-i City Lights könyvesbolt alapítója is. A 101 éves költőnek kulcsszerepe volt az amerikai irodalom demokratizálásában.

Ferlinghetti 1919-ben született New Yorkban, de a nyugati parton lett befolyásos alakítója az amerikai beatirodalomnak. Ő alapította meg a San Franciscó-i City Lights könyvesboltot, ahol az ötvenes évek beatgenerációjának írói, köztük Kerouac, Ginsberg és William S. Burroughs, gyakran időztek - írja a CNN.

A San Franciscó-i City Lights könyvesbolt mellett egy kiadót is létrehozott, mely a háború utáni amerikai irodalom meghatározó könyveit adta ki.

Századik születésnapját, 2019. március 24-ét San Franciscóban hivatalosan Lawrence Ferlinghetti-nappá nyilvánították. A City Lights nagy ünnepséget rendezett, bár az ünnepelt, aki akkor már gyengén látott és akinek a közlekedés is nehezére esett, sajnos nem volt jelen.

"Több mint 60 éven át, azokat, akik együtt dolgoztunk vele a City Lights-on, inspirálta az irodalom iránti i szeretete, a szólásszabadsághoz való jog védelmében tanúsított bátorsága és az amerikai kulturális nagykövetként betöltött létfontosságú szerepe. Kíváncsisága korlátlan volt, lelkesedése fertőző volt. Nagyon hiányozni fog" - nyilatkoztak róla volt munkatársai.