Újabb öt országban függesztik fel az AstraZeneca vakcinájának használatát

Forrás: AFP/Joel Saget -
vakcina COVID-19 beszüntetés AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 15-én délután és este öt ország jelentette be, hogy felfüggeszti a koronavírus elleni AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását.

Először a német és az olasz hatóságok tették meg a bejelentést, hogy leállnak az AstraZeneca vakcináinak alkalmazásáva, majd hétfőn este Spanyolországban, Franciaországban és Szlovéniában is meghozták ezt a döntést.

Németországban az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről érkeztek bejelentések, ezért szükségesnek látják az oltóanyag további vizsgálatát. A felfüggesztésről az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet hétfőn kiadott ajánlására döntöttek.

Olaszországban az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztése mellett döntöttek, miután a vakcina egyes szállítmányait már korábban kivonták a használatból. Piemont tartaományban egy tanár az oltás másnapján meghalt. Ideiglenes intézkedésről írnak, az Európai Gyógyszerhatóság (Ema) véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát.

Emmanuel Macron francia államfő arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az oltóanyag melllőzése országukban, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét.

Spanyolország legkevesebb két hétre függeszti fel az AstraZeneca oltóanyagot, a múlt hétvégén ott is agyi vénás trombózist kapott egy korábban ezzel a vakcinával beoltott ember.

Szlovéniában sem alkalmazzák a AstraZeneca vakcináját, ameddig az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata le nem zárul. Bár a szlovén szakemberek nem találtak ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

Egyes pácienseknél több Európai országban súlyos vérrögképződés jelentkezett az AstraZeneca beadás után, de egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták.
Az AstraZeneca gógyszergyár korábban közleményt adott ki az oltóanyaggal kapcsolatban.

Korábban Hollandia, Írország, Norvégia is beszüntette a vakcina alkalmazását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.