Egyre inkább zsugorodnak a hímvesszők és rosszul alakulnak ki a nemi szervek a légszennyezés miatt - állítja Shanna Swan, aki új könyvében az emberi szaporodás előtt álló kihívásokat veszi górcső alá.

Dr. Shanna Swan azt állítja, hogy az emberiség "egzisztenciális válsággal" néz szembe a termékenységi rátában a ftalátok, a műanyagok gyártása során használt vegyi anyagok miatt, amelyek hatással vannak a hormontermelő endokrin rendszerre. Ennek a szennyezésnek az eredményeként egyre több csecsemő születik apró hímvesszőkkel - írja a Sky News.

Dr. Swan kutatása a ftalát szindróma vizsgálatával kezdődött, amit patkányoknál tapasztaltak. Megállapította, hogy amikor a magzatokat ennek a vegyi anyagnak teszik ki, akkor valószínűleg zsugorodott nemi szervekkel születnek. 

hímvessző, péniszForrás: Thinkstock

A vegyi anyag ipari felhasználással rugalmasabbá teszi a műanyagokat, de Dr. Swan szerint a játékokban és az élelmiszerekben továbbterjed, és ezután károsítja az emberi fejlődést. A ftalátok ugyanis utánozzák az ösztrogén hormont, és ezáltal megzavarják az emberi testben a hormonok természetes termelését.

Egy 2017-ben publikált tanulmány megállapította, hogy a nyugati országokban a férfiak spermiumszintje az elmúlt négy évtized alatt több mint 50% -kal csökkent, miután közel 45 000 egészséges férfit érintő 185 vizsgálatot vizsgáltak. Dr. Swan úgy véli, hogy a gyorsan csökkenő termékenységi ráta azt jelenti, hogy a legtöbb férfi 2045-re már képtelen lesz életképes spermiumot előállítani.