Az Európai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket - indokolta vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, hogy miért is nem újíthatja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával.

"120 millió dózist rendeltünk az első negyedévre, és 180 milliót a másodikra. De az első félévben csak 30 milliót szállítottak le, ami a mindenki által látható problémákhoz vezetett" - szögezte le Breton a BFMTV francia hírtelevíziónak adott nyilatkozatában , hozzátéve, hogy a második negyedévben a gyártó várhatóan 70 millió adag oltóanyagot szállít majd.
"Még semmi nem dőlt el. Továbbra is tárgyalunk" - árnyalta nyilatkozatát a politikus.
Breton arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oltás fontos eleme a kontinens fokozatos újranyitásának, és annak, hogy "elmehessünk nyaralni".

Varsó, 2021. március 19. A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiola.Forrás: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter pénteken beszélt arról, hogy az EU valószínűleg nem hosszabbít szerződést a svéd-brit gyógyszeróriással, miután Dánia teljesen elállt az AstraZeneca oltóanyagának használatától.

Koppenhága az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása ellenére úgy ítélte meg, hogy a vakcina ugyan nagyon ritka, de súlyos mellékhatást okozhat. Az EMA és a WHO egyaránt azon az állásponton van, hogy a vakcina előnyei messze meghaladják a kockázatokat, s ezért minden felnőtt korcsoport számára javasolják az alkalmazását - írja az MTI.