Koronavírus: több hamisított Pfizer-vakcinákat találtak, az egyikben ránctalanító folyadék lehetett

Forrás: Shutterstock -
Pfizer-vakcina hamisítvány Mexikó Lengyelország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának hamisított változatait fedezték fel Lengyelországban és Mexikóban - írta a The Wall Street Journal című amerikai lap szerdán.

A Pfizer/BioNTech-címkékkel ellátott, hamisított oltóanyagokat egymástól független nyomozások során foglalták le a mexikói és a lengyel hatóságok.

Lengyelországban feltehetőleg egy ránctalanító folyadék volt az üvegcsében.


A Pfizer letesztelte a fiolák tartalmát, és megállapította, hogy hamis oltóanyagot tartalmaznak. Az amerikai vállalat szakértői már akkor gyanították, hogy hamisítványokról van szó, amikor szemrevételezték a fiolákat, amelyekhez hasonló típusokat nem használnak.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


A mexikói Nuevo León állam egészségügyi minisztere szerint nagyjából nyolcvan embert oltottak be a hamis készítménnyel egy helyi klinikán, dózisonként ezerdolláros áron,

és eddig nem tapasztaltak az érintetteknél egészségügyi problémákat. A miniszter tájékoztatása szerint a lefoglalt készítmények lejárati dátumai és sorozatszámai is eltértek a tagállamoknak megküldött szállítmányokkal érkezett valódi vakcináktól.

Lengyelországban a hamisított oltóanyagot még januárban foglalták le egy férfi lakásán. A hatóságok szerint senkit sem oltottak be ezzel a szerrel.


A bűnözők a csak korlátozottan rendelkezésre álló vakcinákból és a globálisan zajló oltási kampányból próbálnak hasznot húzni. A nagyobb gyógyszergyárak a hatóságokkal együttműködve próbálják elejét venni az ilyen tevékenységeknek.

Az Egyesült Államokban és Mexikóban például honlapok tucatjait törölték, amelyeken keresztül bűnözők csalárd módon árusítottak "oltóanyagokat", azt állítva, hogy a vakcinagyártók partnerei.
A The Wall Street Journal szerint a kínai és a dél-afrikai rendőrség több ezer dózis hamisított vakcinát foglalt le márciusban raktárakban és üzemekben. Gyanúsítottak tucatjai kerültek rácsok mögé.
Mexikó emellett egy szállítmány állítólagos Szputnyik V vakcina ügyében is nyomozást folytat. A mintegy hatezer dózist egy magánrepülőgépen foglalták le, amely Hondurasba indult volna - írta az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.