Újabb katasztrófával számolhatnak Csernobilban: izzik az erőmű eltemetett reaktora

Forrás: -- -
atomerőmű baleset katasztrófa radioaktivitás Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy izzik az erőmű eltemetett reaktora.

A The Sun brit lap szerint újra hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban. A nukleáris folyamatok valószínűleg spontán indultak be, de az okokat még nem tudták pontosan feltárni.

A szarkofág Csernobilban Forrás: --


A Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze, Neil Hyatt azt mondja, mivel a víz folyamatosan csökken, félni kell attól, hogy a hasadási rekació felgyorsul, ami az atomenergia felszabadításához vezet. Egy ukrán szakember úgy nyiltakozott, hogy a folyamat szerencsére lassú, a vezetőknek még néhány évük van arra, hogy kitalálják, mihez kezdenek a problémával, azonban nem zárhatják ki egy baleset lehetőségét.

Az 1986-os csernobili atonkatasztrófa radioaktív hatása Európa több országában is érzékelhető volt, több mint százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.