A legtöbb embert az foglalkoztatja, hogy meddig kell tartanunk a különböző vírusmutációktól. De persze ugyanolyan fontos kérdés az is, hogy meddig véd az oltás, és mit tegyenek azok, akik félnek a mellékhatásoktól – minderre szívesen válaszol a holnap megjelenő HOT! magazin hasábjain dr. Rusvai Miklós.

Több mint tizenhatezer mutánsát ismerjük a vírusnak, de csak néhány lett hírhedt: a brit, a dél-afrikai, a brazil és most az indiai. Ezek genomjában történt olyan mutáció, aminek következtében megváltozott a tüskefehérje, vagyis a vírusnak az az alkotóeleme, amivel a sejtjeinkhez tud kapcsolódni, tehát létrejön a fertőzés. Ez a tüskefehérje az, ami ellen az ellenanyagok képződnek, és ha hozzátapadnak, akkor a vírus nem tud fertőzést előidézni. Tehát ezek okozzák az immunitást: a tüskefehérje ellen képződő ellenanyagok" – árulta el dr. Rusvai.

Rusvai Miklós virológusfotó: Talán Csaba

Mivel az előbb említett mutációk megváltoztatták a vírus tüskefehérjéjét, ezért nem lehet tudni, hogy hat-e ellenük a vakcina, vagy pedig megváltozott a mutánsok fertőzőképessége, ha már megváltozott ez a fehérje. A brit variánsnál igazolódott, hogy gyorsabban terjed, és fokozott a kórokozó képessége – valószínűleg ez igaz az indiai variánsra is.

A virológus azt sem rejti véka alá, hogy a felesége már nem viseli túl jól azt, hogy a doktor úr az elmúlt időszakban folyamatosan elfoglalt. 

Ha érdekel a sztori, keressétek a HOT!-ot digitális formában is, a digitalstand.hu/hot oldalon.