Egy független jelentés állítja azt állítja, elkerülhető lett volna a koronavírus-járvány

koronavírus-járvány jelentés koronavírus megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt állítja egy független jelentés, hogy azért keveredtünk bele a koronavírus-járványba, mert elvesztegettük a tavalyi év februárját.

Milliók halála lett volna elkerülhető, ha a világ gyorsan lép, ám 2020 februárját elvesztegettük – ezért durvult el a koronavírus-járvány egy új jelentés szerint.

A Helen Clark, Új-Zéland volt miniszterelnöke és Ellen Johnson Sirleaf, Libéria volt elnöke által vezetett testület jelentését az InfoStart szemlézte. A fő probléma szerintük a felkészületlen, túl szelíd és lassú járványügyi figyelmeztető rendszer, és egy valós hatalommal nem rendelkező Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt.

Forrás: Semmelweis Egyetem / Kovács Attila

„Egyes államok akkor jöttek rá, hogy cselekedni kell, amikor az intenzív osztályok ágyai elkezdtek megtelni. Ekkor azonban már túl késő volt ahhoz, hogy beavatkozhassanak és visszafordíthassák a járvány hatását. Ezután következett a harc a védőeszközökért és a terápiás eszközökért: a legerősebbek vittek mindent. Az egészségügyi dolgozókat világszerte embert próbáló feladatok elé állították, a fertőzöttségi és halálozási adatok pedig kilőttek" – fogalmazott Clark.
A SARS CoV-2 mostanáig több mint 3,25 millió ember halálát okozta és továbbra is életeket és megélhetést fenyeget világszerte. Ellen Johnson Sirleaf úgy fogalmaz, hogy

"Ez a felkészületlenség mellett a válaszlépések számtalan hibájának, hiányosságának és késedelmének tudható be"

Abban mindketten biztosak, hogy Kína időben jelzett és lépett, és nem rajtuk múlt, mekkora lesz a baj. A jelentés szerzői úgy vélik, január 30. helyett már január 22-én ki lehetett volna hirdetni a vészhelyzetet, az elvesztegetett februári hónapban pedig az országok foglalkozhattak volna a felkészüléssel.

Emellett arra szólítják fel a világ vezetőit, hogy közösen dolgozzanak a jövendő járványokra való felkészülés érdekében, és azt is el akarják érni, hogy a most vakcinafeleslegben úszó kormányok garanciát vállaljanak arra, hogy az azt nélkülözőknek adjanak át oltást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.