Az óceán fenekén nemrégiben egy évezredes múltra visszatekintő, ritka radioaktív plutónium-izotópot fedeztek fel. A szakértők nem tudják, hogyan került a Földre.

A plutónium-244 néven ismert veszélyes elem, amelyet a Csendes-óceán alatt csaknem 5000 méterrel fedeztek fel az óceán kérgében, a szakértők szerint a több millió évvel ezelőtt a mélyűrben bekövetkezett „erőszakos kozmikus események", például a neutroncsillagok ütközésének az eredménye - írja a Daily Mail.

A történet bonyolult - valószínűleg ezt a plutónium-244-et szupernova-robbanások során hozták létre, vagy megmaradhatott egy sokkal régebbi, de annál látványosabb eseményből, mint például a neutroncsillagok ütközéséből"

- nyilatkozta Anton Wallner, a tanulmány vezető szerzője.

szupernovaForrás: NASA, CXC, NCSU, Reynolds, NSF, NRAO, VLA, Cambridge, Green

Az ócaán mélyében vas-60 elemet is találtak. A plutónium-244 és a vas-60 valószínűleg akkor keletkeztek, amikor a Föld közelében több szupernava-robbanás is történt. A vas-60 felezési ideje körülbelül 2,5 millió év, mire lebomlik és értékes árucikké, nikkellé válik. Ezzel szemben a plutónium-244 felezési ideje körülbelül 80 millió év.

Ez a meghosszabbított felezési idő elég hosszú ahhoz, hogy nagy része az elmúlt néhány millió év eseményeiből maradjon, de elég rövid ahhoz, hogy a Naprendszer létrehozásának idejétől se maradjon hátra. Tekintettel arra, hogy jelenlegi állapotukban találták őket, ez azt sugallhatja, hogy a kozmikus esemény néhány millió évvel ezelőtt történt. 

Az izotópok és a hozzájuk hasonlók további tanulmányozása lehetővé teheti a kutatók számára, hogy jobban megértsék azokat a hatalmas robbanásokat az űrben, amelyek millió évvel ezelőtt történtek a Naprendszerben. Az eredményeket a Science tudományos folyóiratban tették közzé.