Földönkívüli elemet találtak a Csendes-óceán mélyén: erre utalhat

óceán plutónium Csendes-óceán földönkívüli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az óceán fenekén nemrégiben egy évezredes múltra visszatekintő, ritka radioaktív plutónium-izotópot fedeztek fel. A szakértők nem tudják, hogyan került a Földre.

A plutónium-244 néven ismert veszélyes elem, amelyet a Csendes-óceán alatt csaknem 5000 méterrel fedeztek fel az óceán kérgében, a szakértők szerint a több millió évvel ezelőtt a mélyűrben bekövetkezett „erőszakos kozmikus események", például a neutroncsillagok ütközésének az eredménye - írja a Daily Mail.

- nyilatkozta Anton Wallner, a tanulmány vezető szerzője.

szupernova Forrás: NASA, CXC, NCSU, Reynolds, NSF, NRAO, VLA, Cambridge, Green

Az ócaán mélyében vas-60 elemet is találtak. A plutónium-244 és a vas-60 valószínűleg akkor keletkeztek, amikor a Föld közelében több szupernava-robbanás is történt. A vas-60 felezési ideje körülbelül 2,5 millió év, mire lebomlik és értékes árucikké, nikkellé válik. Ezzel szemben a plutónium-244 felezési ideje körülbelül 80 millió év.

Ez a meghosszabbított felezési idő elég hosszú ahhoz, hogy nagy része az elmúlt néhány millió év eseményeiből maradjon, de elég rövid ahhoz, hogy a Naprendszer létrehozásának idejétől se maradjon hátra. Tekintettel arra, hogy jelenlegi állapotukban találták őket, ez azt sugallhatja, hogy a kozmikus esemény néhány millió évvel ezelőtt történt.

Az izotópok és a hozzájuk hasonlók további tanulmányozása lehetővé teheti a kutatók számára, hogy jobban megértsék azokat a hatalmas robbanásokat az űrben, amelyek millió évvel ezelőtt történtek a Naprendszerben. Az eredményeket a Science tudományos folyóiratban tették közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.