Kiderült, mennyire hatásos a kínai Sinopharm-vakcina

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
kínai vakcina Sinopharm oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A klinikai tesztek harmadik fázisának eredménye szerint hatásos a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a kínai Sinopharm két, inaktivált vírust tartalmazó vakcinája - számolt be a kínai sajtó csütörtökön, miután a kínai oltóanyaggyártó vizsgálati dokumentációja szerdán megjelent az amerikai orvosi kamara lapjában.

A Sinopharmnak a pekingi székhelyű China National Biotec Group (CNBG) pekingi intézetével közösen fejlesztett oltóanyaga a teszteredmények szerint 78,1 százalékos hatásossággal nyújt védelmet a Covid-19-cel szemben. A gyártó másik, a CNBG vuhani intézetével közösen fejlesztett, szintén inaktivált vírust tartalmazó vakcinájának hatásossága pedig 72,8 százalékos.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A CNBG egy csütörtöki közleményben aláhúzta: ez az első, elölt vírust tartalmazó vakcináról szóló tanulmány világszerte, amelyet nyilvánosságra hoztak.

A klinikai tesztek harmadik fázisában több mint 40 ezer, 18 éven felüli tesztalany vett részt Kínán kívül. A részvevők két dózist kaptak a szerből, a két oltás között 21 napos szünettel. A véletlenszerűsített teszteket kettős vak előkészítéssel és elosztással, placebóval kontrollált módon végezték - írta az MTI.

A beoltottaknál 14 nappal a második dózis beadását követően mindkét vakcina használata esetében az antitestek magas szintjét mutatták ki, az eredmények erős immunválaszra utaltak - állt a tanulmányban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.