Már a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást ebben az országban

Forrás: Shutterstock -
vakcina Horvátország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátországban szombattól a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, amire eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség - közölte Tatjana Nemeth Blazic, a horvát közegészségügyi intézet munkatársa az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában szombaton. A fiatalokat a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják be - mondta a szakember.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta: a kiskorúak nem tartoznak az elsőbbséget élvezők csoportjába, kivéve, ha valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

"Az aktív népesség oltása élvez prioritást, majd csak ezután következnek a gyerekek" - húzta alá.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer-BioNTech-féle koronavírus elleni vakcinát.

Forrás: Shutterstock

Horvátországban az elmúlt napon 338 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 355 955-öt. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében tízen haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 8002-re emelkedett. Kórházban jelenleg 819 beteget ápolnak, közülük 88-an vannak lélegeztetőgépen.
A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 254 659-en kaptak védőoltást, közülük 467 771-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ez az oltásra jogosult népesség 37, illetve 14 százaléka.
A szomszédos Szlovéniában szombatra 355 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 253 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4690-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 233-an vannak kórházban, 75-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 657 235-en kaptak, közülük 395 592-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38, illetve 22,9 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.