Három év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy gyógyszerészt, mert megpróbált tönkretenni több száz, koronavírus elleni vakcinát - adta hírül kedden az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

A 46 éves, wisconsini Steven R. Brandenburg azt állította: az motiválta őt, hogy nem bízott az oltóanyagban. A wisconsini bíróság egyúttal kötelezte, hogy fizessen 83 800 dollár - 23,5 millió forint - kártérítést a kórháznak, ahol dolgozott, és ahol az oltóanyagot megpróbálta tönkretenni. A minisztérium nyilatkozata szerint a férfi éjszakai kórházi ügyelete során kétszer is kivett Moderna-vakcinával teli dobozokat a hűtőszekrényből tavaly decemberben, s ezzel veszélybe sodorta a beoltandók egészségét.

Moderna-vakcinaForrás: AFP/Joseph Prezioso

Az amerikai Moderna cég oltóanyagát fagyasztva tárolják és szállítják, de nem igényel rendkívüli mélyhűtést, és 30 napig átlagos hűtőszekrényekben is tárolható.

Brandenburg egyébként általában is kételkedik a vakcinákban, de a Moderna iránt különösen szkeptikus. Nézeteit fennen hangoztatta kórházi kollégáinak is.

Forrás: MTI