Megérkeztek a friss járványügyi adatok: 179 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 6 beteg

adatok járvány fertőzött koronavírus beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt 6 idős, krónikus beteg, és újabb 179 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 296 926 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 073 520-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 806 385-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 889-re, a gyógyultaké 720 400-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 56 096. Kórházban 549 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 6749-en vannak, a mintavételek száma 5 936 304-re nőtt.
Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, "hiszen a vírus még itt van" - figyelmeztettek.
Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is - írták.

Közölték: június közepétől újabb enyhítés lép életbe. Június 14-étől már falunapot is lehet tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken.

Az erről szóló kormányrendelet-módosítások kedden jelentek meg a Magyar Közlönyben.
Ötezer lakosúnál kisebb település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben - hívták fel a figyelmet.

"Az enyhítések részei az élet újraindításának, amelyben Magyarország a magas átoltottságnak köszönhetően hetekkel megelőzte az európai országok nagy részét" - emelték ki.

Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás beadatása ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el - közölték.
Az érvényes regisztrációval rendelkező, de még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást - tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarország továbbra is második az uniós "oltási ranglistán". A magyar lakosság 54,2 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 41 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5,302 millió és 92 százalékuk már fel is vette az oltást - tették hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben köszöni meg a háziorvosoknak az eddig végzett intenzív oltási tevékenységet, és arra kéri őket, hogy ösztönözzék a regisztrációra és az oltás felvételére a praxisukhoz tartozó még be nem oltottakat - írták.
Jelezték, mobiltelefonra ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló alkalmazás, amely alkalmas a védettségi igazolvány kiváltására.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 852) és Pest megyében (111 801) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 475), Győr-Moson-Sopron (44 377) és Hajdú-Bihar megye (42 535). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 732).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.