Ezt a két oltóanyagot nem javasolják a 60 év alattiaknak Csehországban

vakcina oltóanyag AstraZeneca Csehország Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cseh egészségügyi minisztérium nem javasolja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében. A tárca szerdai bejelentése szerint az ajánlást az oltásokkal foglalkozó szakmai társaság és az állami gyógyszerellenőrző intézet szakmai álláspontjára hivatkozva hozták meg.

Több európai uniós tagállam ennek a két vakcinának az esetében már korábban bevezette az életkorhoz kötött korlátozást, de Csehország akkor nem csatlakozott hozzájuk. A két vakcina használatát a felmerült vérrögképző mellékhatások miatt vonták ki több országban a forgalomból, vagy kötötték korhoz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint mellékhatások a beadott vakcinák 0,01 százalékánál fordultak elő, többnyire a fiatalabb korosztályokhoz tartozók körében.

Csehországban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat használják, nagyrészt - az esetek mintegy 80 százalékánál - a Pfizer/BioNTech gyártotta oltóanyagot. Az AstraZeneca vállalat vakcinájából eddig mintegy 600 ezer adagot, míg a Johnson&Johnson vállalatéból körülbelül 56 ezer adagot használtak fel. Összesen nagyjából hatmillió oltást adtak be.

Az egészségügyi minisztérium egyúttal ajánlásokat is megfogalmazott az oltóközpontok és a kórházak számára, hogyan járjanak el, ha megjelennének az oltások mellékhatásai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.