Több mint 8500 gyereket vetettek be katonaként tavaly a világ válságövezeteiben, és mintegy 2700-an meghaltak - derült ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé beterjesztett éves jelentéséből.

Az António Guterres ENSZ-főtitkár által jegyzett hétfői beszámoló a gyerekek ellen fegyveres konfliktusok során elkövetett gyilkosságokkal, csonkításokkal, szexuális kizsákmányolással, valamint a kényszersorozásukkal és az iskolák és kórházak ellen elkövetett támadásokkal foglalkozik.
A benne foglalt adatok szerint világszerte 21 fegyveres konfliktusban mintegy 19 378 gyereket ért erőszak, többségüket Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Afganisztánban, Szíriában és Jemenben.
A jelentés 8521, katonának besorozott gyerekről tud, és további 2674-ről, akit megöltek, illetve 5748 sebesültről.

A beszámolóhoz minden évben csatolják a harcoló felek listáját is, ezzel is ösztönözve őket a gyermekek nagyobb védelmére, ám e lista régóta komoly viták tárgya: összeállítóira mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia nyomást gyakorol annak érdekében, hogy ne kerüljön fel rá.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Izrael mindeddig elkerülte, hogy szerepeljen rajta, a jemeni polgárháborúba beavatkozó, Rijád vezette katonai koalíció pedig tavaly került le róla, miután korábban jemeni gyerekek ellen elkövetett atrocitásokkal vádolták.


Mérséklendő a jelentést övező vitákat a listát 2017-ben két kategóriára bontották: az egyiken azon harcoló felek szerepelnek, amelyek intézkedéseket hoztak a gyerekek védelmében, a másikon pedig azok, akik nem.

A hétfői listán több jelentős változtatás is szerepel. A második kategóriában idén csak két állami erőszakszervezet szerepel, a mianmari hadsereg és a szíriai kormányerők. Mindkettőt gyerekek meggyilkolásával, megcsonkításával, és szexuális kizsákmányolásával vádolják, az utóbbit ezek mellett pedig gyerekkatonák toborzásával, illetve iskolák és kórházak elleni támadások elkövetésével is. - írja az MTI.

Gyilkolni olyan volt, mint meginni egy pohár vizet

Alig múlt hét-nyolcéves, mégis nehéz puskát tart vékony karjaival, és tudja, milyen embert ölni: a mai napig rabolnak el gyerekeket azért, hogy kis katonát neveljenek belőlük, akár kínzás árán is. A gyerekkatonák besorozása nem új probléma, régóta adnak kicsiknek puskát a kezébe, akik el sem bírják azt.