Kapcsolat lehet a Pfizer és a Moderna oltások valamint egy ritka szívbetegség között - állítják amerikai orvosok

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu -
szívbetegség Moderna Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai járványügyi hatóság tanácsadó orvoscsoportjának szerdán közzétett beszámolója szerint "valószínű kapcsolat" van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

A koronavírus elleni védőoltások biztonságáért felelős (VaST) orvosi munkacsoport jelentése szerint az mRNS alapú oltással a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében végrehajtott vakcináció különösen megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, illetve a férfiak körében általában.

A CDC egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a szívgyulladástól szenvedő betegek az oltást követően általában meggyógyulnak, tüneteik megszűnnek, és jól vannak.

Az oltási gyakorlatokért felelős tanácsadó bizottság szerdán ülésezik, hogy megvizsgálja a szívbetegség és az mRNS alapú oltások közötti lehetséges kapcsolatot. A VaST az ACIP egyik orvosi munkacsoportja.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az izraeli egészségügyi minisztérium június első felében arról számolt be, hogy lehetséges kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer oltása között, ennek ellenére a jóval fertőzőbb delta variánstól való félelem miatt Izrael arra biztatta 12-15 év közötti lakosait, hogy oltassák be magukat.

A CDC már hónapok óta vizsgálja az elsősorban fiatal férfiak körében előforduló szívgyulladásos eseteket. A hatóság júniusban hangsúlyozta, hogy még mindig elemzik a tünetek okozta kockázatokat, és nem tudta megerősíteni az oksági kapcsolatot az oltások és a szívbetegség között. A CDC ugyanakkor aláhúzta, hogy a vártnál magasabb számú fiatalembernél lépett fel szívgyulladás a második, mRNS alapú védőoltást követően, és ezen esetek több mint fele 12 és 24 év közötti férfiak között fordult elő.

Az ACIP ülésének napirendje szerint a bizottság összehasonlítja és megtárgyalja az mRNS alapú oltások előnyeit és a szívbetegség lehetséges kockázatait a serdülő kamaszokra és fiatal felnőttekre nézve.

A Pfizer cég, amelynek vakcináját hivatalosan is engedélyezték a 12 év feletti amerikaiak oltására, korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást a Pfizer/BioNTech védőoltás felhasználását követően.A Moderna vállalat korábbi tájékoztatása szerint nem talált oksági összefüggést a szívgyulladásos esetek és a Moderna oltásának használata között.


A CDC hétfői adatai szerint eddig több mint 138 millió amerikait már kétszer beoltottak a két, mRNS alapú oltás egyikével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.