Riasztást adott ki a katasztrófavédelem: szúnyoginvázió keseríti meg életünket idén nyáron

Forrás: -- -
szúnyog szúnyoginvázió ázsiai tigrisszúnyog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a 25. hétre adta ki a riasztást, miszerint szúnyogokinvázió várható, főleg a vízparti nyaralóhelyeken. Több mint 400 településen kezdtek gyérítésbe.

"A víz közelében, ha lemegy a nap, szinte lehetetlen megmaradni. Ez elsősorban attól függ, mekkora a hőség és mozog-e a víz" - nyilatkozta Rácz Péter, a Soroksári- Duna-ág önkéntese.

A szúnyogok leginkább a vízparton nyaralók életét keserítik meg. Forrás: --

"A pangó víz az egyik, ha nem a legfontosabb feltétele annak, hogy aztán szúnyogok hada lepje el a környéket" – mondta el Petrányi Gergely rovarkutató, és hozzátette, a többi mellett egy eddig hazánkban nem gyakori faj is feltűnt, ami az ázsiai tigrisszúnyog. Ez a faj különösen veszélyes, mert olyan betegségeket terjeszt – például a Zika-vírust, a nyugat-nílusi láz vírusát vagy a sárgalázat –, amik errefelé ismeretlenek, így nem vagyunk felkészülve a megjelenésükre.

A szúnyogok leginkább a vízparton érzik jól magukat, de nem ritka, hogy nagyvárosok és Budapest - nem csak Duna-parti - kerületeit is ellepik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.