Rendkívüli oltóanyagot fejlesztenek: "Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának"

Forrás: shutterstock -
Stanford vakcina oltás egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Stanfordi Egyetem tudósai egy rendkívüli oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely élethosszig tartó védelmet biztosíthat olyan vezető halálokokkal szemben, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, az agyvérzés és a májbetegség.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja évek óta vizsgálja azt, hogy bizonyos emberi közösségek miért ellenállóbak egyes betegségekkel szemben, mint mások. A szakember szerint ennek a magyarázata a DNS helyreállítási képességben keresendő, mivel akinek átlagon aluli a regenerációs adottsága, annak a szervezetében idejekorán elszaporodhatnak olyan hibás génekkel rendelkező sejtek, amelyek fogékonyabbá teszik az embert bizonyos betegségekkel szemben - írja a Ripost.

Az örökítőanyag módosulása a gének és gének által kódolt fehérjék megváltozásához vezet. A DNS-ben már egyetlen kódegység (nukleotid) cseréje is egy aminosav megváltozását eredményezheti a kódolt fehérje szerkezetében, amely végül egy patológiás folyamat (betegség) kialakulásához vezethet. Éppen ezért Ashley szerint a veszélyeztetett, hibás génekkel „megáldott" ember sejtjeit egyszerűen arra kell utasítani, hogy kijavítsák magukat, aminek a legegyszerűbb módja a védőoltás formájában beadott genetikai parancs.

A genetikus úgy fogalmazott, hogy egy ilyen vakcina kifejlesztéséhez először olyan embereket kell találni, akik kívánatosabb tulajdonságokkal rendelkeznek a genetikai mutációik miatt. Például olimpikonokat, akiknek a többsége olyan genetikai előnyökkel bír, melyek lehetővé teszik számukra, hogy élsportolók legyenek. Tehát az ilyen személyek genetikai információit egyfajta tervrajzként lehetne használni az átlag emberek DNS helyreállító képességének fokozására, és a hibás génjeik megváltoztatására.

"Ez a technológia több milliói emberen segíthet. Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának; jobb leírás hiányában. A legtöbb gyógyszergyártó különböző betegségekre fejleszt vakcinát, de mi ezeket kombinálni szeretnénk, hogy egyetlen oltás egyszerre több mindennel szemben alakítson ki védelmet. Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudunk hozni egy ilyen készítményt"

- fogalmazott a „szuperhős vakcinával" kapcsolatban Dr. Euan Ashley, aki azt is elárulta, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyag működési mechanizmusa nagyon hasonló lesz, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna hírvivő RNS (mRNS) alapú koronavírus elleni vakcinája.

A génszerkesztéssel kapcsolatos etikai aggályokra Ashley egyébként azt mondta, hogy az általuk fejlesztett vakcinának semmi köze a fajnemesítéshez vagy az eugenikához, mivel az oltóanyag által kiváltott pozitív hatásokat nem lehet továbbörökíteni az utódokba. Tehát a szuperhős vakcina sokkal inkább hasonlít egy tartós gyógyszerre, amit elég egyszer bevenni - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.