Ekkor láthatjuk a legtöbb hullócsillagot: érdemes lesz kifeküdni a szabad ég alá

Forrás: Benjamin Schaefer / Shutterstock -
augusztus perseidák hullócsillag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes lesz csütörtök este kifeküdni a szabad ég alá, ugyanis ekkor láthatjuk a legtöbb hullócsillagot. Az időjárás is kedvez majd, tiszta lesz az égbolt.

Csütörtökön, augusztus 12-én este várható a Perseidák maximuma, ami azt jelenti, hogy ekkor figyelhetjük meg a legtöbb hullócsillagot. Az egész égbolton látható lesz a meteorraj, nem csak bizonyos helyeken. A feltételek is rendkívül kedvezőek lesznek a hullócsillag-vadászathoz: tiszta lesz az égbolt, és a holdsarló is csak 4 napos lesz, alacsonyan jár majd az égen, így nem akadályozza a megfigyelést - írja az Időkép.

Perseidák meteorraj a Tejút társaságában Forrás: Benjamin Schaefer / Shutterstock

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. Szent Lőrinc időszámításunk előtt 258 augusztus 10-én halt vértanúhalált. Akkoriban azonban még nem a mai időszámítást használták, így Perseidákat csak több száz évvel később kapcsolták össze halálának idejével. A legjobban augusztus 12-én vagy augusztus 13-án figyelhető meg a meteorraj, ezért augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.