Kékbálnaméretű dinoszauruszfajokat fedeztek fel a kutatók Kína északnyugati részén - derült ki egy új tanulmányból, ami a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

A Hszincsiangban feltárt hátcsigolya- és bordafosszília töredékek alapján a kínai és brazil szakemberek két új fajt azonosítottak - olvasható a CNN hírportálján.

A Silutitan sinensis, aminek nevében a silu mandarin nyelven selyemutat jelent, a kutatók becslései szerint több mint 20 méter hosszú lehetett, míg a Hamititan xinjiangensis, aminek neve a felfedezésének helyére utal, 17 méter hosszúra is megnőhetett.

IllusztrációForrás: Mark Garlick

Ez azt jelenti, hogy mindkét dinoszaurusz csaknem akkora volt, mint a kék bálna, amelynek testhossza 23 és 30 méter között mozog, attól függően, hogy melyik félgömbön él. A dinoszauruszok méretére utal, hogy mindkét faj nevében szerepel a görög titan szó, amely hatalmasat jelent.

A Kínai Tudományos Akadémia és a Brazil Nemzeti Múzeum szakemberei szerint a fosszíliatöredékek a korai kréta időszakból, nagyjából 120-130 millió évvel ezelőttről valók. Mindkét újonnan felfedezett faj a szauropodák kládjába tartozik. Ezek a nagy testű, elsősorban hosszú nyakukról ismert növényevők voltak a szárazföldön valaha élt legnagyobb teremtmények.

Forrás: MTI