Az uniós vakcinaigazolványt csak azok kaphatják meg, akiket beoltottak legalább két adag EMA által elfogadott vakcinával. Ennek értelmében azok az emberek, akiket Sinopharm vagy Szputnyik vakcinával oltottak, a  harmadik nyugati oltás után még egyet fel kell venniük. 

Óriási a különbség az oltottak és az oltatlanok között. Rémisztő felvételek: ezt teszi a koronavírus az oltatlanok tüdejével. A virológusok és orvosok arra kérik az embereket, hogy adassák be maguknak a koronavírus elleni oltóanyagot, megúszva ezzel a súlyos megbetegedést. 

Viszont a keleti vakcinával oltottak számára vélhetően továbbra sem lesz zökkenőmentes a határokon túli utazás.

Magyarország volt az első, aki lehetővé tette a harmadik oltás lehetőségét Európában.Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az Európai Bizottság Magyarországi képviselete, azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a rendszer rugalmas, de egyelőre azok vannak előnyösebb helyzetben, akik kínai vakcinát kaptak, mert ők kérhetnek egyadagos Janssen oltást. Azonban az orosz vakcinával oltottak problémája nem tűnik megoldottnak, ugyanis ők nem kérhetik a Janssent, csupán Pfizer, vagy Moderna oltást kaphatnak a nyugati vakcinák közül.

„Uniós vakcinaigazolványt azonban csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik." – nyilatkozta az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja, Ujhelyi István.

Európában Magyarország volt az első, aki lehetővé tette a harmadik oltás lehetőségét, mellyel főleg a kínai Sinopharmmal oltottak élnek.