Nagyon aggasztó az európai koronavírus-fertőzési adatok növekedése, az egyes országokban tapasztalható alacsony átoltottsági szint, valamint az elmúlt hat hétben stagnáló oltakozási hajlandóság - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Hans Kluge azt mondta, hogy 33 európai országban több, mint 10 százalékos növekedést tapasztaltak az új fertőzöttek számában az elmúlt 14 napban. Az igazgató figyelmeztetett: 236 ezer új, koronavírus okozta halálesetre számítanak Európában a december 1-jéig tartó időszakban.
Hangsúlyozta, hogy a WHO hármas prioritása változatlan: növelni a védőoltások gyártási kapacitását, igazságosan elosztani a vakcinákat, mindeközben erősíteni kell a védőoltások elfogadottságát és az oltási hajlandóságot.

Aláhúzta, hogy a harmadik vakcina beadása nem luxus, mert bár az emlékeztető oltást olyan emberektől vonhatják el, akik még csak az első oltásra várnak, de csak a harmadik vakcinával lehet a legsebezhetőbb emberek biztonságát garantálni.
Rámutatott: a koronavírus-fertőzési és halálozási adatok emelkedése a közegészségügyi korlátozó intézkedések enyhítésére és a szezonális nyári utazások számának növekedésére vezethető vissza. Számos európai országban ismét megnövekedett a kórházak leterheltsége is.