A koronavírus újabb variánsa főként az oltatlanokat fenyegeti, így nagyon sok gyereket is. Veszélyes, mert könnyen megfertőzhetnek másokat. ráadásul a poszt-Covid náluk is komoly tünetekkel jelentkezhet. 

A koronavírus delta variánsa fertőzőképesebb, ezért az oltatlanokra még nagyobb veszélyt jelent, mint a vírus eredeti változata. A gyerekekre is nagyon kell figyelni, hiszen közöttük csak a 12 éven felüliek olthatóak, és habár a vírus rájuk minden bizonnyal nem hat olyan mértékben, mint egy idősebb szervezetre, könnyen átadhatják a fertőzést, ráadásul a poszt-Covid náluk is komoly tünetekkel jelentkezhet. 

A poszt-Covid a gyerekekre is veszélyesForrás: 123rf.com

"Sajnos a delta variáns megjelenése miatt be fog robbanni az újabb hullám. A gyerekeknél sokszor tünetmentesen, vagy egészen apró tünetekkel zajlik le a betegség. Akár csak egy 1-2 napos nátha, vagy egy lazább széklet, vagy egy kis tüsszögés, köhögés. Bármelyik lehet egy lezajló koronavírus kísérőtünete. Lehet, hogy a gyerek könnyen átvészeli, de a környezetét erősen fertőzi. Egy kis tüsszögéssel hazaérkező gyerek megfertőzheti koronavírussal a kistestvéreket, nagyszülőket, vagyis bárkit - főleg, aki oltatlan" - mondta a Borsnak Dr. Bense Tamás gyerekorvos.

"Viszonylag kevés koronavírusos gyerek kerül lélegeztetőgépre. Náluk nem is a súlyos megbetegedés a legnagyobb veszély, bár az is előfordul. Hanem a poszt-Covid" - tette hozzá. Ezekkel a tünetekkel jelentkezhet: idegrendszeri tünetek, fejfájás, figyelemzavar, szaglászavar, hajhullás, nagyon tartós köhögés, szívvel kapcsolatos probléma, mint például szívritmus zavarok, vagy a tüdőszövet elhalása, de előfordulhat depresszió és szorongás, emésztési zavarok, fogyás, bőrpanaszok, kiütések, láz, alvászavar, tartós torokfájás, valamint a vérnyomáskiugrás.

Az egyik rettegett betegség pedig a sokszervi gyulladás. "Ez hetekkel a gyógyulás után fordul elő, de nem egyenlő a poszt-Coviddal. Tartós tüneteket okoz. Az egyik vezető tünet az elhúzódó lázas állapot. Gyengeség, aluszékonyság, bágyadtság, de akár eszméletvesztés is lehet. Szintén jellemzik a vörös szemek, valamint az ajkak berepedezése, a kéz és lábduzzadás. Jellemző a nyirokcsomó-megnagyobbodás és sokan panaszkodnak hasfájásra, hasmenésre, hányásra" - mondta az orvos.

Oltatlan fiatalokkal van tele az intenzív osztály: elkezdődhetett a negyedik hullám