Horrorisztikus, mély lyukat találtak a tudósok: "A hagyomány szerint démonok, gonosz szellemek lakják"

Forrás: AFP -
barháti kút pokoli lyuk tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A barhúti kút egy kelet-jemeni természetes formáció az ománi határ közelében, amit ugyan több alkalommal megvizsgáltak már a tudósok, de a kút fenekére ezidáig nem jutottak le. A legutóbbi expedíció alkalmával azonban erre is sort kerítettek. 

A barhúti kút legutóbbi vizsgálata során a tudósoknak sikerült lejutni a 112 méter mély lyuk fenekére, ahol főként kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak, de nem találtak szellemekre utaló nyomokat, pedig számos legenda övezi ezt a helyet.

A 30 méter átmérőjű üreg a különféle mítoszok szerint a pokoli kút démonok börtöne. A régió lakói határozottan állítják, hogy a hely balszerencsét hoz.

A 30 méter átmérőjű üreg a különféle mítoszok szerint a pokoli kút démonok börtöne Forrás: AFP

A kutatók szerint a kút több millió éves. Korábban csak 60 méteres mélységig jutottak le, akkor bizarr dolgokat tapasztaltak, és sajátos szagokat éreztek.

„Voltak elpusztult madarak, amelyek valóban kellemetlen szagot árasztottak, de nem volt túláradó bűz"

- nyilatkozta Mohammed al-Kindi, a Német Műszaki Egyetem geológusa.

40 napot töltöttek egy sötét barlangban egy kutatás résztvevői - ezt vizsgálták

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.