Koronavírus - Korlátozza a kormány az oltatlanok kijárását és bevezették a maszkviselést a fertőzöttebb településeken Romániában

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement -
Románia maszkviselés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romániában a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében további szigorításokat vezettek be: a kormány szombaton elfogadott határozatában ismét kötelezővé tette a védőmaszk viselését, illetve korlátozza a beoltatlanok kijárását a fertőzöttebb településeken.

Ezentúl a szabadban is védőmaszkot kell viselni a közterületen azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 6 ezrelékénél diagnosztizálták a fertőzést. A határozat másik újdonsága az, hogy az éjszakai kijárási korlátozásokat kiterjesztették mindenkire, aki nem kapta meg legalább tíz napja a koronavírus-elleni oltás második (a Johnson&Johnson vakcina egyetlen) adagját, vagy nem szerzett ideiglenes védettséget azáltal, hogy az utóbbi fél évben gyógyult ki a fertőzésből.

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A friss negatív teszttel rendelkező beoltatlan embereket már nem tekintik védetteknek Romániában, tehát az ilyen alapon szerzett uniós digitális covid-igazolvány már nem nyújt felmentést a beoltatlanokra érvényes kijárási és gyülekezési korlátozások alól.

A 6 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken csak hétvégén (péntektől vasárnapig), a 7,5 ezrelék felett pedig a hét minden napján korlátozzák az éjszakai (20 és 5 óra közötti) kijárást: ebben az időszakban csak a beoltottak, illetve a fertőzésből kigyógyultak hagyhatják el lakhelyüket, védettség nélkül pedig csak munkahelyi igazolással, vagy a sürgősséget indokló írásos nyilatkozattal szabad kimenni az utcára.

A 6 ezrelékes fertőzöttség feletti településeken az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk. A rendezvénytermek, színházak, mozik, koncerttermek, sportlétesítmények, fitnesztermek és vendéglátóhelyek csak oltottakat (vagy a betegségen átesetteket) fogadhatnak, a férőhelyek legfeljebb felét használhatják ki és legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

Romániában szombaton 12 740 koronavírusos beteget kezeltek kórházban, közülük 1412 súlyos esetet az intenzív terápiás részlegeken. Szombaton országszerte már csak 11 szabad ágy állt rendelkezésre az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek ápolására, ezek közül egyik sincs Bukarestben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.