A BKK számos autóbusz- és trolibuszjáraton első ajtós felszállási rendet vezetett be annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül használnák járműveiket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizhesse a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét.

Az első ajtós felszállással szeretnék védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. A BKK szerint így jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket. A vállalat az alábbi fontos információkat osztotta meg az utazóközönséggel a döntés kapcsán:

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegyük vagy bérletük, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhatnak jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasolják, hogy jegyüket vagy bérletüket a főváros számos pontján található BKK-automatából, vagy az egyik ügyfélközpontban vegyék meg. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • A BKK arra kéri az utasokat, segítsék azzal a járművezetőket, hogy előkészítik a jegyüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így mindenki gyorsabban érhesse el úticélját. Kiemelik: a bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutassák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott, vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen is felhívják a figyelmet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón" felirattal.
Lépett a BKK: még nehezebb lesz bliccelni a járatainForrás: Medgyesi Milán - Origo
  • Kérik az utasokat, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében haladjanak tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegyék igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utaznak, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatják a számukra megfelelő ajtót, de utazási jogosultságukat ebben az esetben is – a felszállás előtt vagy azt követően – igazolniuk kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyet, bérletet, utazásra jogosító okmányt, valamint vonaljegyet is tőlük lehet vásárolni.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével a BKK legfőbb célja az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentése. Az első ajtós felszállási rendről és az ezáltal érintett járatokról az utasok a BKK közleményében tájékozódhatnak bővebben.