Friss infó! Ezt a vakcinát ajánlja 3. oltásnak az EMA

Forrás: Shutterstock -
vakcina COVID-19 Moderna koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfői közleménye szerint a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a Spikevax harmadik adagja, amit 6-8 hónappal a második adag beadása után adtak, az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent.

Forrás: Shutterstock

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás után fellépő mellékhatások hasonlóak a második adag után észlelt mellékhatásokhoz. Az emlékeztető oltás az elsődleges oltásoknál alkalmazott adag feléből áll - közölték. A Spikevax emlékeztető oltására vonatkozó ajánlás a frissített termékinformációkban lesz elérhető - írták.

Az uniós ügynökség emlékeztetett: a Moderna vakcinájából, valamint a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty nevű koronavírus elleni oltóanyagából október elején javasolta emlékeztető oltás beadását, akkor a súlyosan legyengült immunrendszerű embereknek, legalább 28 nappal a második adag beadását követően.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus ellen az Európai Unióban használatra engedélyezett oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait - tették hozzá.
Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Az EMA október közepén abbahagyta a CureVac német gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát, miután a cég visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.