Budapesti albérlet körkép, avagy milyen kiadó ingatlanokat találhatunk Budapesten?

Forrás: pixabay -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor elkezdődik az új tanév, akkor az albérlet piac is felpörög, több a lakáskereső, és általában a kiadó lakások számai is ekkor nő meg leginkább az év folyamán. Nyár elején, amikor évet ér a tanév, sokan állnak át Airbnb-s kiadásra, és mivel idén nyáron a turizmus fellendülni látszott, ezt a vártál többet tették meg. Érdekes kérdés, hogy ősszel mennyien tértek vissza a hosszú távú kiadáshoz, hiszen ez nagyban befolyásolja az idei árakat. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok igényei az elmúlt években megváltoztak, ahogyan a kiadó ingatlanok is.
Forrás: pixabay

Régebben jobbára magántulajdonban lévő ingatlanokat adtak ki albérletbe, melyekből számos rémtörténet született megbízhatatlan, kirakhatatlan bérlőkről, és kibírhatatlan, irreális elvárásokat támasztó főbérlőkig. Manapság azonban egyre kevesebb az ilyen történet. Ennek az is az oka, hogy a kiadó ingatlanok piaca kezd eltolódni a céges tulajdonú kiadás irányába, akik főleg a fiatalokat célozzák meg, míg a magántulajdonú lakásokat egyre inkább a párok és a családok bérlik. Érdekes kérdés, hogy mi ennek az oka.

Miért kelendőbben a céges tulajdonú albérletek?

A devizahitelek bedőlése kedvezett a cégeknek, ahogyan az emelkedő lakásárak is, így nagyon sok cég és vállalkozás tudott ingatlanba fektetni, melyek most kiadásra kerülnek. A céges tulajdonú lakások nagyon népszerűek, mivel általában felújítottak, teljesen felszereltek, jól gépesítettek, ezek pedig vonzó tulajdonságok a lakáskeresők, főképp a fiatalok számára. A Professional Premium Property Zrt. is főként a fiatalokat célozza, az Albérlet Budapest oldalukat is főként ők keresik fel. A tapasztalataik szerint az egyetemisták és a pályakezdő fiatalok is szeretnek biztosra menni, és olyan lakást keresnek, ahol nem áll fenn a veszélye, hogy tanév közben költözniük kell.

Emellett a céges kiadásoknál van lehetőség olyan záradékra, ami védi őket akkor, ha a koronavírus miatt meg kell szakítaniuk a tanévet. Természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy a céges tulajdonú ingatlanokra lakhatási támogatást is lehet igényelni, mivel számlát adnak, amit még mindig kevés magántulajdonú albérlet tulajdonos tud megtenni. A céges albérletekben ráadásul különböző szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, például az elromlott készülékek javítását, ami szintén nyomós érv a fiatalok számára.

Milyen áron bérelhetünk albérletet Budapesten?

Az árak idén is folyamatosan ingadoznak, őszre megindult az áremelkedés az albérletek esetében is, ugyanakkor még mindig olcsóbbak az átlagárak, mint tavaly voltak. Tavaly ugyanis az őszi átlagárak 162.000 Forint körül mozogtak, míg idén 20.000 Forinttal olcsóbb árakkal számolhatunk, mivel az átlagárak jelenleg 144.000 Forint körül mozognak. Érdekes azonban megfigyelni az ingatlanok méretét is. Tavaly a nagyobb méretű ingatlanok voltak keresettebbek, ugyanis a koronavírus járvány miatt volt lehetőség ugyanazért az árért nagyobb lakást bérelni.

Idén viszont inkább a kisebb albérletek a kelendőbbek. A statisztikákból is jól látszik, hogy míg tavaly az átlag négyzetméter 50-55 nm volt, addig idén csak 45-50 nm. Ebből pedig az következik, hogy bár az ingatlanok átlagára magasabb volt tavaly, de a négyzetméterárakat figyelve nem tapasztalhatunk akkora változást, mint azt elsőre gondolnánk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.